Vrijstelling schenkbelasting in 2020

Ook in 2020 kunt u weer gebruik maken van de vrijstellingen schenkbelasting en schenkingen doen zonder dat de ontvanger hierover schenkbelasting hoeft te betalen.

Bij schenkingen geldt dat het niet uitmaakt of u elk kwartaal € 500,- schenkt of in één keer € 2.000,-. De fiscus ziet het als een schenking in het jaar van € 2.000,-

Er gelden wel een aantal regels voor belastingvrij schenken dit jaar.

  • Ouders kunnen hun kinderen € 5.515,- schenken.
  • Voor kinderen in de leeftijd van 18 t/m 39 jaar is er een eenmalig verhoogde vrijstelling van € 26.457,-.
  • De eenmalige vrijstelling wordt verhoogd tot € 55.114,- als de schenking wordt besteed aan een studie,
  • Als de schenking wordt besteed aan een eigen woning kan de eenmalige vrijstelling verder worden verhoogd naar € 103.643,-.
  • Een schenking aan een ander dan uw eigen kind is vrijgesteld tot een bedrag van € 2.208,-. Bijvoorbeeld een schenking aan kleinkind of een neef.
  • Laatstgenoemde vrijstelling wordt voor ontvangers in de leeftijd van 18 t/m 39 jaar eenmalig verhoogd tot € 103.643,- als  de schenking wordt besteed aan een eigen woning.

Het is goed om te weten dat de schenkingsvrijstelling per schenker geldt. Een kind kan dus in één jaar van zijn ouders € 5.515,- krijgen en van zijn grootouders een bedrag van
€ 2.208,-. In totaal ontvangt het kind dus € 7.723,- in één jaar en hoeft daar nul euro schenkbelasting over te betalen.

Ouders kunnen ook meerdere kinderen € 5.515,- schenken, want het belastingvrije bedrag geldt per ontvanger.

Meer schenken dan de vrijstelling

Als u meer wilt schenken dan het bedrag dat is vrijgesteld van belasting, dan moet de ontvanger aangifte schenkbelasting doen en moet hij de belasting betalen. Ook als de ontvanger gebruik wil maken van de eenmalig verhoogde vrijstelling, dan moet hij aangifte schenkbelasting doen. In de aangifte kan de ontvanger dan aangeven dat hij gebruik wil maken van de verhoogde vrijstelling.
Voor schenkingen in het jaar 2020 kunt u vanaf maart 2020 online bij de Belastingdienst aangifte doen.

Aangifte schenkbelasting

Als u hier klikt komt u bij een overzicht met de gegevens die u nodig heeft voor het invullen van uw aangifte. Het is handig om van tevoren alle gegevens bij de hand te hebben alvorens via deze link terecht te komen bij het aangifte programma van de Belastingdienst.

Meer informatie

Wilt u meer weten hoe u fiscaal vriendelijk vermogen naar de volgende generatie kunt doorgeven, neem dan gerust contact met mij op: telefoonnummer 06 ~ 12 44 55 01 of  klik hier voor het contactformulier.