Ruzie bij verdelen erfenis
Ruzie bij verdelen erfenis
Helaas komt het veel voor dat er ruzie ontstaat bij het verdelen van de erfenis. Vooral tussen broers en zussen ontstaat ruzie om de hoogte van hun erfdeel of een specifiek object. Van tevoren had niemand verwacht dat er ruzie zou kunnen ontstaan binnen de familie. Dat gebeurt niet binnen onze familie, is vaak de gedachte. Iedereen kan het heel goed met elkaar vinden. En toch eindigen veel erfenissen in grote ruzie. Gevolg is dat familieleden elkaar daarna nooit meer spreken en in sommige gevallen wordt de ruzie zelfs uitgevochten bij de Rechtbank.
Oplossing om ruzie te voorkomen
Als de ruzie er eenmaal is kan je deze bij de Rechtbank beslechten of middels tussenkomst van een mediator tot een oplossing komen. Beide trajecten kosten veel tijd, geld en energie. Als toekomstig erflater kan je ook bijdragen aan een oplossing. Je kan namelijk voorkomen dat er ruzie ontstaat. Punt met ruzie binnen de familie is namelijk dat ieder zijn eigen zicht op de feiten heeft. Ik maak het mee dat kinderen gaan invullen wat de overledene had gewild. Maar hoe kan je dat weten? Dat is toch je eigen interpretatie van gesprekken die je met de overledene hebt gehad. Een ander familielid ziet het weer anders of meent ooit een gesprek gehad te hebben met de overledene waarin andere wensen kenbaar gemaakt waren of andere visies op het leven. Omdat je het niet meer kan vragen blijf je in rondjes draaien en ontstaat er ruzie.
Dit kan je voor een groot deel voorkomen, door in een testament je wensen op te laten tekenen. Niet op een papiertje dat je ergens in een la bewaard. Dat kan immers, per ongeluk of expres, kwijt raken. In een testament schrijf je natuurlijk ook wie je erfgenamen moeten zijn. Maar je kan hier ook beschrijven wat je wil dat er met bepaalde objecten gebeurt. Als er een armband is die je veel draagt en je wil dat die vererft naar je schoondochter, schrijf dat dan op in een testament. Hiermee help je je zoon dat het niet hebberig is dat hij graag je armband zou willen. De andere kinderen kunnen denken dat hij geen armband zal dragen omdat hij een jongen is. En dat hij de armband alleen maar wil om zijn zus een hak te zetten. Je weet het niet, en écht ik maak het in de praktijk mee dat dit zo gebeurt.
Uitvaart – cremeren of begraven
Wat ook goed is om in je testament te beschrijven zijn je wensen voor wat betreft de uitvaart. Om te beginnen of je begraven dan wel gecremeerd wil worden. Moet je natuurlijk wel aan je familie laten weten dat ze bij je overleden meteen naar de notaris moeten gaan om de testament op te vragen. Veel mensen vragen het testament pas op als de uitvaart al heeft plaatsgevonden. Maar ja dat is te laat. En denk nou niet, ach dat weten ze wel en anders zeg ik het wel op mijn sterfbed. Niemand weet immers van tevoren hoe zijn leven zal eindigen. Je kan verder hier ook aangeven hoe je wil dat je uitvaart gaat verlopen. Moet er een kerkdienst komen, wil je dat bepaalde mensen spreken, wil je dat bepaalde mensen niet uitgenodigd worden, in welke krant(en) wil je dat een annonce geplaatst wordt, heb je een idee hoe de annonce er uit moet zien (is ook een groot stresspunt), enz, enz.
Stiefkinderen
Als je getrouwd bent en je partner heeft kinderen uit een eerder huwelijk, vergeet dan niet om zijn kinderen als erfgenaam in je testament op te nemen (als je dat wenst natuurlijk). Stiefkinderen erven namelijk niet volgens de wet. Dus zonder testament erven zij niks van jou. In je testament kan je precies beschrijven welk deel van je vermogen de stiefkinderen moeten erven en ook kan je bepaalde objecten legateren.
Anderen zaken
Dit is slechts een hele kleine greep van dingen om over na te denken. Het moeilijke is om nu al te bedenken wat je zou willen. Niemand vindt het leuk om over de dood na te denken. Het komt op die manier gevoelsmatig zo dichtbij. Dat begrijp ik heel goed. Maar ik ken ook niemand die het fijn vindt dat ze ruzie binnen de familie hebben, die zo hoog oploopt dat ze elkaar vervolgens nooit meer spreken.
Doordat ik nalatenschappen afwikkel én ik mensen help bij het opstellen van hun testament, heb ik veel ervaring hoe dingen in de praktijk kunnen lopen en hoe je dit had kunnen voorkomen. Voor een afspraak voor een adviesgesprek ben ik bereikbaar op 06 12 44 55 01 of neem contact op via het contactformulier.