Afwikkeling van een buitenlandse erfenis wordt makkelijker

Volgens de nieuwe regels bepaalt het recht van één lidstaat wie wat erft en hoe de erfenis moet worden afgewikkeld. De verordening geldt in alle lidstaten, met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Denemarken. Erfgenamen kunnen vanaf 17 augustus 2017 bij de Nederlandse notaris terecht  voor de verdeling van het huis in Frankrijk of Spanje.

Wat ook nieuw is, is dat je bij de Nederlandse notaris terecht kunt voor een Europese verklaring van erfrecht. Hiermee kan je bijvoorbeeld in een andere lidstaat aantonen dat je erfgenaam bent. Zo kan je als erfgenaam ten minste toegang krijgen tot tegoeden op rekeningen in Duitsland, Luxemburg of een ander EU-land dat onder de regeling valt.

Een ander voordeel is dat als een verklaring van aanvaarding of verwerping van een nalatenschap uit het buitenland nodig is, de erfgenaam niet meer zelf naar het buitenland hoeft. De erfgenaam kan gewoon bij de Nederlandse rechtbank langs om een dergelijke verklaring af te leggen. Een afschrift van de Nederlandse verklaring kan hij vervolgens als bewijs in de erfrechtprocedure overleggen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie